Preparat na szarłat szorstki w jęczmieniu

Jęczmień należy do najczęściej uprawianych zbóż nie tylko w Polsce, ale w całej Europie. Z racji swojej popularności oraz znaczenia w przemyśle spożywczym rolnicy uprawiający tę odmianę zboża dbają o to, aby ich plony były obfite i aby nic im nie zagrażało. Typowym problemem z jakim należy się zmierzyć, jest oczywiście aktywność chwastów, które występują bardzo powszechnie i rzecz jasna nie omijają pól. Niektóre z nich są szczególnie łakome na wartościowe substancje w glebie.

Należy do nich szarłat szorstki. Roślina ta występuje na terenie całego kraju. Jest pospolita, ale nie rdzenna – wszystko wskazuje na to, że została przypadkowo zawleczona nad Wisłę z terenu Ameryki Północnej. Choć szarłat zalicza się do chwastów, to ma on pewne walory, z których możemy zrobić użytek.

Młode okazy szarłatu mogą być wykorzystane w kuchni do przyrządzania sałatek, starsze z kolei stanowią świetną paszę dla świń. Ziele jest bogate w składniki odżywcze – zawiera aż 20 procent białka, sole mineralne i sporą ilość witaminy C. W momencie, gdy duża ilość szarłatu pojawi się w uprawach jęczmienia, zboże to jest w stanie zagrożenia. Dlatego właśnie należy dokonywać oprysków pod kątem jego zwalczenia.

W tym celu trzeba skorzystać z mieszanki na bazie herbicydów. Można stosować ją wobec jęczmienia, kukurydzy i ogólnie zbóż jarych oraz ozimych.